Zoekveld

U bent hier

Inschrijvingen 2020-2021

Kies je voor een school met een brede, oriënterende eerste graad en een ruime ASO-bovenbouw en voel je wat voor het schoolproject en de cultuur van het Sint-Ritacollege... dan kan je je laten inschrijven. We heten jou graag welkom op onze school.

NIEUW Infodagen 2021

 1. Zaterdag 13 maart 2021 van 13u tot 16u
 2. Zondag 14 maart 2021 van 10u tot 12.30u

 

Inschrijvingen voor het 1ste jaar 2020-2021

Het Sint-Ritacollege werkt met een digitaal centraal aanmeldingsregister (CAR).

Waarom? In onze school geldt een maximumcapaciteit. Wij kiezen voor een leerlinggerichte werking met klassen van maximaal 24 leerlingen van het eerste tot en met het zesde jaar. Scholen met een maximumcapaciteit zijn wettelijk verplicht om met een digitaal aanmeldingsregister te werken. Het Sint-Ritacollege werkt samen met de secundaire scholen van de scholengemeenschap Kontich-Hove: Sint-Jozefinstituut Kontich, Sint-Ritacollege Kontich, Regina Pacisinstituut Hove en Vrij Technisch Instituut Kontich. De scholengemeenschap organiseert en beheert dit digitaal aanmeldingsregister.

Andere scholen werken met andere systemen. Je mag je uiteraard ook aanmelden op registers voor scholen buiten onze scholengemeenschap. Aanmelden is dus niet hetzelfde als inschrijven. Meld je je zoon of dochter niet aan, dan kan je pas veel later inschrijven en dan alleen als er in de school van je keuze nog vrije plaatsen zijn. De vorige jaren ontstond er een wachtlijst voor het Sint-Ritacollege en waren er dus geen vrije inschrijvingsplaatsen meer over. Meld dus zeker aan.

Link naar het aanmeldingsplatform: https://sgkso-kontich-hove.aanmelden.in/

Hoe werkt het digitaal aanmeldingsregister?

Via het aanmeldingsplatform (url zie hierboven) geef je door in welke scholen je het liefst je zoon of dochter wil inschrijven. Elke leerling heeft recht op een plaats in een secundaire school naar keuze, zolang er genoeg plaatsen zijn in die school.

Het digitaal systeem ordent alle aangemelde leerlingen op basis van een toevalscriterium. Nadien krijg je een mail met het resultaat van je aanmelding. Krijg je een plaats toegewezen in een school, dan kan je je zoon of dochter daar inschrijven. Dit is niet altijd de school van je eerste keuze. Je kan ook toegewezen worden aan een school van een lagere keuze. Je blijft dan op de wachtlijst staan van de scholen van hogere keuze. Het aantal plaatsen in elk van de vier deelnemende scholen ligt vast. Wij kunnen niet garanderen dat iedereen een plaats toegewezen krijgt in één van de vier scholen. Krijg je geen plaats toegewezen, dan sta je op de wachtlijst van alle door jou gekozen scholen.

Voorrang?

De volgende groepen krijgen voorrang bij de toewijzing, dit is wettelijk zo bepaald:

 1. Broers en zussen. Voor het eerste jaar krijgen zij voorrang als ze naar dezelfde school willen als de school waarin al een broer of zus ingeschreven is. Bij de aanmelding vink je het vakje "broer/zus" aan. Wat is de wettelijke definitie van broer/zus:
  • twee gemeenschappelijke ouders hebben, al dan niet wonen op hetzelfde adres;
  • één gemeenschappelijke ouder hebben, al dan niet wonen op hetzelfde adres;
  • eenzelfde hoofdverblijfplaats (domicilie) hebben maar geen gemeenschappelijke ouders.
 2. Kinderen van personeelsleden. Zij krijgen voorrang als ze naar dezelfde school willen waar een ouder werkt. Bij de aanmelding vink je het vakje "personeel" aan.

Ook de leerlingen uit deze twee groepen moeten zich aanmelden. Meld je je zoon of dochter niet aan, dan verlies je je voorrang.

Wanneer meld ik mijn zoon of dochter aan?

 • Tussen 16 maart 2020 (12 uur) en 20 april 2020 (12 uur) loopt de aanmeldingsprocedure voor het eerste jaar van het secundair onderwijs. De aanmeldingslink vind je dan op de website van de school. Haast is niet nodig. Op welke dag of uur je aanmeldt, is helemaal niet belangrijk, zolang het maar binnen deze periode gebeurt. Je zal hierbij moeten kiezen voor 1A of 1B, verdere keuzes maak je pas tijdens de effectieve inschrijving. Het Sint-Ritacollege biedt enkel 1A aan.

Hoe loopt het dan verder?

Op 23 april 2020 krijg je het resultaat per mail toegestuurd. Dit gebeurt enkel als je je zoon of dochter hebt aangemeld. Er zijn drie resultaten mogelijk:

 1. Je wordt toegewezen aan de school van je eerste keuze. Je mag inschrijven in deze school. De e-mail is je ticket om te kunnen inschrijven.
 2. Je wordt toegewezen aan een school van een lagere keuze. Je mag inschrijven in die school en staat op de wachtlijsten van de scholen van je hogere keuze. De e-mail is je ticket om te kunnen inschrijven in de toegewezen school.
 3. Je krijgt geen school toegewezen en staat op de wachtlijst van alle door jou gekozen scholen. Je zoekt dan best uit veiligheid nog een andere school die nog vrije plaatsen heeft en schrijft daar in. Als er nog een plaats vrijkomt in een school van je hogere keuze, dan zal deze school je hiervan op de hoogte brengen.

We voorzien inschrijvingsmomenten op:

 • Zaterdag 25 april 2020 van 9u tot 12u.
 • Dinsdag 28 april 2020 van 18u tot 20.30u.
 • Van donderdag 30 april 2020 tot donderdag 14 mei 2020 (12u) tussen 9u en 15u.

Extra info

 • Bij de aanmelding kan je steeds de school of de scholen van je voorkeur aanduiden. Bij de toewijzing kan je enkel een school krijgen die je hebt aangeduid.
 • Elke school bepaalt een capaciteit voor de start van de aanmeldingen. Het Sint-Ritacollege voorziet een capaciteit van 330 leerlingen voor 15 klasgroepen. Dit is het maximaal aantal leerlingen dat de school inschrijft in het eerste jaar. Als er voor een school meer aanmeldingen zijn dan het aantal plaatsen, dan bepaalt toeval wie een ticket krijgt voor die school en wie op de wachtlijst voor deze school wordt opgenomen.
 • Na de inschrijvingsperiode start de zogenaamde opvisperiode. Zodra in alle scholen de inschrijvingen zijn afgelopen, schrijven leerlingen uit als zij op twee scholen werden ingeschreven. De vrije plaatsen worden ingenomen volgens de ordening van de wachtlijst. Zo kon het Sint-Ritacollege vorig jaar alle leerlingen met als eerste keuze onze school, ook effectief inschrijven.
 • Wat als je niet aanmeldt? Dan kan je je pas na 2 juni 2020 registreren op de wachtlijst van de school. Je komt onderaan de wachtlijst te staan, na de aangemelde leerlingen die nog geen inschrijvingsticket kregen. Wacht dus niet af en meld zeker aan.

 

Alle data in een notendop

Aanmelden

 • start: maandag 16 maart 2020 vanaf 12u
 • einde maandag 20 april 2020 tot 12u

Inschrijven voor leerlingen met ticket

 • zaterdag 25 april 2020 van 9u tot 12u
 • dinsdag 28 april 2020 van 18u tot 20.30u
 • na donderdag 14 mei 2020 (12u) vervalt het inschrijvingsticket

Inschrijven voor leerlingen zonder ticket

 • Vanaf 2 juni 2020
 • Einde 30 juni 2020

De aanmeldingen voor de hogere jaren 2020-2021

 • Het aanmeldingsregister start op woensdag 22 april 2020 vanaf 9u.
 • Dit register werkt niet digitaal, je kan telefonisch of rechtstreeks contact opnemen met de school om je op dit register te plaatsen.
 • Inschrijvingen van de zij-instromers vinden plaats op maandag 6 juli 2020. Pas dan weten we in welke jaren en in welke studierichtingen er nog plaatsen beschikbaar zijn. Hou er rekening mee dat de plaatsen in de hogere jaren hoe dan ook erg beperkt zijn.

Heb je nog vragen?

Je kan steeds een beroep doen op de directeur van de school, Luc Vercammen.